Omladinskih brigada 90, 11070 Novi Beograd, Srbija

Potpisan novi Kolektivni ugovor u Mobi Banci za period 2020 – 2023

Drage koleginice i kolege,

želimo da vas obavestimo da je danas potpisan novi Kolektivni ugovor za naredne tri godine, koji stupa na snagu od 1. aprila 2020.

Novi Kolektivni ugovor odraz je stabilnog socijalnog dijaloga.

Novi Kolektivni ugovor izgrađen je na snažnoj socijalnoj komponenti i važnosti poželjnih i konkurentnih benefita, kao i opštoj dobrobiti zaposlenih. Tokom pregovora korišćena su tržišna poređenja u svim aspektima. Promene kroz koje smo prošli mogu da donesu određenu neizvesnost i zabrinutost među zaposlenima. Sindikat je, kao i uvek, bio partner u upravljanju tom promenom, a rezultat obostrane želje za uspešnim razvojem je čak i bolji Kolektivni ugovor nego što je postojeći.

U okviru dogovrenih uslova, novi kolektivni ugovor osigurava zaposlenima benefite garantovane postojećim Kolektivnim ugovorom, tokom naredne tri godine.

Neki od tih benefita zagarantovani su Zakonom o radu, ali značajno viši u poređenju sa tržišnim prosekom, kao na primer regres čiji iznos je do 50 odsto viši od prosečnog, ili minimalnih 25 dana godišnjeg odmora, umesto 20 dana propisanih Zakonom. Druge pogodnosti nisu propisane zakonom i osmišljene su specijalno za zaposlene Mobi Banke, kao na primer dodatno zdravstveno osiguranje s mogućnošću uključenja članova porodice po povlašćenim uslovimaambulanta za zaposlene, rekreacija, novogodišnji pokloni za decu zaposlenih, poklon za rođenje deteta u iznosu od 40,000 RSD i tako dalje. Takođe, jaka socijalna komponenta pruža finansijsku podršku i druge mere zaštite u slučaju ozbiljnih zdravstvenih problema, gubitka posla i drugih teških životnih situacija.

Promene i nove pogodnosti počinju da važe od 1. aprila, 2020. godine

Novi Kolektivni ugovor donosti neke promene u odnosu na postojeći. Sve izmene izvršene su na osnovu uzajamne saglasnosti o sledećim glavnim tačkama: zadržati pogodnosti relevatnim i konkurentnim, održati snažnu socijalnu politiku, povećati benefite koje omogućavaju nove načine rada i podržavaju dobrobit zaposlenih i njihovih porodica, bez podizanja troškova poslovanja.

  • Broj plaćenih dana za nove očeve za rođenje deteta povećan je sa 3 na 10 dana, kako bi se dodatno podržali zaposleni i njihove porodice. Formalno obeležavanje ovog značajnog događaja u porodičnom životu ima za cilj da ukloni potrebu korišćenja dana godišnjeg odmora kako bi se pružila podrška porodici;
  • Sa istim ciljem, Mobi Banka će uvesti 1 plaćen dan za zaposlene čija deca polaze u prvi razred škole kako bi roditelji mogli da budu prisutni tog dana, ne koristeći dane godišnjeg odmora;
  • Jedna od zaposlenima najvažnijih pogodnosti, fleksibilno radno vreme i rad od kuće, biće dodatno ojačana povećanjem broja sati za rad od kuće sa 1 na 5 dana mesečno, u dogovoru sa menadžerima. Na taj način će se formalno definisati i dodatno podržati već proverena praksa u nekim timovima;
  • Regres za korišćenje godišnjeg odmora, benefit koji nas stavlja u sam vrh tržišta, zadržavamo, kao iznos ograničen na 1.000 evra bruto po zaposlenom godišnje;
  • Minimalni procenat osnovne plate za otpremnine u slučaju tehnološkog viška biće umanjena za 2% (sa 42 na 40%). Kao dodatna mera zaštite, u slučaju da zaposleni na koga se ovo odnosi ima dijagnozu raka, otpremina će biti uvećana i ne može biti manja od 6 plata.

U predstojećem periodu Mobi Banka će nastaviti da sa Sindikatom stalno procenjuje relevantnost svakog benefita, kako bi obezbedio da ostanu značajni i relevantni za zaposlene. 

unitelrs