Omladinskih brigada 90, 11070 Novi Beograd, Srbija

Tradicionalno putovanje 2019 Dvorci Bavarske

Tradicionalno putovanje 2019 Dvorci Bavarske

I ovog proleća smo putovali zajedno, ovog puta nas je put odveo u Austriju i južnu nemačku pokrajinu Bavarsku.

Naša vesela grupa je krenula 17.aprila i noćno putovanje nam nije teško palo jer smo imali komforan autobus a jutro smo dočekali u bajkovitom Salzburgu.
Poreklo njegovog imena vezano je srednji vek, kada je rekom Salcah prevožena so iz obližnjeg rudnika. Kao vredna roba tog doba so je podlegala carini koja je postojala na mestu današnjeg grada. Zahvaljujući tome, ovde se razvio grad koji je potom postao još poznatiji po svom najslavnijem stanovniku, Mocartu.
Minhen je treći po veličini grad u Nemačkoj i središte najrazvijenije nemačke pokrajine, Bavarske. Sunčano vreme nam je išlo na ruku pa smo katolički Veliki petak proveli u šetnji gradom, uživali u Engleskom parku i pivskim baštama širom grada a uveče, zna se – pivnica !

U subotu ujutru smo posetili prvi od tri veličanstvena dvorca koje je izgradio kontraverzni kralj Ludvig II ( 1845 – 1886 ), dvorac Linderhof. Smešten u srcu Alpa, do Linderhofa smo stigli šumskim putem i uživali u prizorima kao iz slikovnice o Hajdi 🙂

Popodne nas je čekao najslavniji poduhvat Ludviga II, dvorac Nojšvanštajn. Poznat kao inspiracija Voltu Dizniju za čuvenu špicu, dvorac je ogromna turistička atrakcija i procenjuje se da ga je do sada posetilo preko 62 miliona turista. Ta činjenica je apsurdna utoliko što je nesrećni kralj pravio dvorac u koji ne bi primao nikoga i koji je po njegovoj zamisli trebalo da bude njegov lični savršeni svet, kad već njegovo kraljevstvo to nije moglo da bude. Dvorac se nalazi na vrhu 200m visoke stene do koje smo se sportski popeli i ostavio nas je bez daha, ne samo svojom lepotom 😉

Da bismo upoznali sva tri veličanstvena projekta Ludviga II ostalo je još da poslednjeg dana brodom odemo na ostrvo i vidimo zamak Herenkimze, inspirisan Versajem i simbol obožavanja francuskih kraljeva. Tu smo završili naš obilazak i krenuli nazad u Srbiju.

Posebnu zahvalnost za ovo lepo putovanje dugujemo koleginicama Slavki Ivanović i Milici Janković, koje su se i ove godine postarale da putujemo u dobroj organizaciji, da nam bude udobno i prijatno i koje su na sebe preuzele sve detalje putovanja, a nama prepustile da uživamo. Nadamo se da će nas i sledeće godine pozvati da putujemo zajedno 🙂

Zahvaljujemo se fotografima na ovom putovanju, koleginici Jeleni Nikolić i kolegi Rastku Petroviću koji su nam ustupili fotografije.

Nadamo se da ćete nam se pridružiti sledeće godine i da ćemo se družiti na nekoj novo, uzbudljivoj destinaciji.

unitelrs